09
dec

Pravila Bontona u Restoranu

Vjerujem da smo se svi nekada zapitali koja su to pravila bontona u restoranu? Posebno ako smo u restoran krenuli sa nekim važnim poslovnim partnerom ili na dejt, gdje treba da ostavimo dobar prvi utisak.

Svi smo čili za ona jednostavna pravila ponašanja u resotranu poput toga da ne pričamo dok žvaćemo, da nije kulturno srkati supu ili čorbu, da obavezbo moramo staviti ruku na usta kada zijevamo ili kašljemo, da je odraz kulture kada osobi ženskog pola izvučemo stolicu da sjedne…

Ipak, neka pravila poput toga gdje treba staviti salvetu, ko prvi naručuje hranu, ko plaća na kraju večeri, kako se tačno koristi pribor za jelo, često nas zbune, te da nekada dođemo u situaciju i da ih potpuno zaboravimo.

Predstavićemo vam par pravila bontona u restoranu za koje vjerujemo da ćete ih se sigurno sjetiti sljedećeg puta kada se nađete na nekom važnom sastanku.

Dobri maniri – Restoranski bonton

Ukoliko ste muškarac, znajte da trebate postupiti kao džentlmen. Već pomenuto pravilo jeste da izvučete djevojci stolicu, otvorite joj vrata.

Takođe, na garderobi, ženin kaput prilikom skidanja ili oblačenja pridržava isključivo muškarac sa kojim je došla. Ovo ne treba očekivati od osoblja, iako se danas i to toleriše.

Ne zaboravite i na starije goste kojima je takođe nekada potrebna pomoć, pa svoje lijepe manire ponašanja pokažite tako što ćete im pomoći u situacijama kada im je pomoć potrebna.

Ako ste u restoran izašli sa većom grupom ljudi, na porodični ručak ili večeru, proslavu rođendana, , godišnjicu firme ili slično, trudite se da ne budete previše glasni jer tako smetate ostalim gostima u resoranu.

Nemojte razgovarati dok žvaćete, jer hrana dok pričate može da izleti svuda što nimalo nije prijatan prizor.

Vodite računa kako se ophodite prema osoblju. Bitno je da budete ljubazni i ne gubite strpljenje dok čekate hranu da vam stigne.

Nemojte konobara zvati povicima i zviždanjem, dovoljno je je da diskretno podignete ruku ili ga pozovete pogledom. Pohvalite konobara ako je usluga bila dobra.

Ako ste nezadovoljni uslugom ili hranom, saopštite to osoblju na ljubazan način. Nemojte se ustručavati da vratite hranu ako sa njom nešto nije kako treba. U restoranu će vam u tom slučaju sigurno pripremiti bolju, pečeniju i ukusniju porciju.

Nemojte kasniti

Ako ste rezervisali svoje mjesto u restoranu, onda nemojte kasniti. Ako ipak zbog neke nepredviđene situacije zakasnite u restoran, obevezno ih pozovite i najavite kašnjenje.

Takođe, ako odustanete od odlaska u restoran, osnovna je kultura da se i to javi, te da mjesto bude ustupljeno nekome drugom ko možda čeka na svoj red.

Gost uvijek naručuje prvi

Ako ste na večeru ili ručak otišli sa gostom koga ste vi pozvali, red je da taj gost/gošća prvi naruči nešto za jelo i piće. Kada priđe konobar, kulturno je reći svom gostu “Šta ćete Vi piti/jesti?” ili uputiti konobara da prvo porudžbinu uzme od nje/njega.

Osoba koja zove plaća

Ako ste vi izveli vašeg gosta/gošću, onda ste vi ti koji plaćaju ručak ili večeru. Možete platiti konobaru na kraju večere kešom ili karticom, a možete i na početku večeri kako bi izbjegli konfuziju.

Kako koristiti pribor za jelo i salvete

Postoje dva načina korišćenja pribora za jelo, a to su evropski i američki način:

  • U evropskom načinu nož se drži u desnoj, a viljuška u lijevoj ruci.
  • Po američkom načinu, pribor se drži u rukama dok se hrana ne isječe, a posle se viljuška prebacuje u desnu ruku.

Kod nas se koristi evropski način, ali ako uskoro putujete van zemlje korisno je da znate i za drugo pravilo.

Ne zaboavite da pribor uvijek treba stavljati u tanjir, nikako na sto. Na kraju, odložite pribor tako da pokazuje pravac koji pokazuju otprilike kazaljke kad je na satu između 11 i 12 časova, a viljuška treba da bude okrenuta naopako.

Što se tiče salvete, prije nego počnete da jedete, stavite je rasklopljenu na krilo. Sačekajte onoga ko izvodi na ručak ili večeru da prvi spusti salvetu na krilo, jer to znači da treba početi sa jelom.

Nemojte koristiti istu salvetu da obrišete usta, a kada završite sa jelom nepreklopljenu salvetu stavite na lijevu stranu tanjira, ne ispod njega.

Još par pravila bontona u restoranu

Korisno je znati i to da ako se ženi pokvari šminka ili frizura ona ne treba da ih popravlja za stolom, nego će u slučaju potrebe prošetati do toaleta.

Ako vam se desi neke nezgoda, npr. da vam padne pribor na pod ili prolijete piće, konobar je dužan da pribor zamijeni ili donese novi stoljnjak. Nema potrebe da se izvinjavate ili intervenišete lično, već  ljubaznost konobara možete kasnije nagraditi bakšišom.

Pošto živimo u vremenu modernih tehnologija, teško nam pada odvajanje od mobilnih telefona ili tebleta. Ipak njima, ključevima i sličnom nije mjesto na stolu.

Takođe, mobilni telefon bi trebao da bude utišan, a ako već morate da se javite ili da pozovete nekoga, trebalo bi da odete do prostora ispred toaleta ili restorana i to uradite ne ometajući druge.

Supa se ne srče, niti se cijela kašika stavlja u usta. Supu treba „piti“ iz kašike. Isto tako, ne zaboravite da prstima možete slobodno jesti hleb, piletinu, sendviče, voće i suve kolače.

Ukoliko se prvi put susrećete sa pravilima bontona, onda vam ovi savjeti mogu djelovati pomalo strogo. Ipak, dajte sebi šansu da usvojite ova veoma smislena i pravična bonton pravila.

Njima ostavljate dobar utisak na osoblje restorana, ostale goste i ono što je najbitnije, na osobu sa kojom ste došli. Ovo su mala, a opet veoma dragocijena pravila jer vaši maniri govore umjesto vas.

I za kraj, ostaje nam još samo da kažemo:

Prijatno!