12
dec

Najbolje Kombinacije Hrane i Pića

Da li se ponekad zapitate postoje li određena “pravila” kad je su u pitanju kombinacije hrane i pića? Možda će neki od vas pomisliti da je to individualna stvar i da će svako na osnovu ličnih preferenci odabrati ono što mu se pije uz hranu koju priprema ili naručuje.

Ipak, vjerujemo da će se pravi gurmani usuditi da, ako već nisu, eksperimentišu sa uparivanjem ukusa jela i pića koristeći upravo trikove iz našeg bloga. Kombinacije hrane ili uparivanje hrane ne mora da bude nauka, dovoljno je da poznajete osnovne koncepte.

Ukusi su ono što se dugo pamti, zato pokušajte da za što bolji užitak uparite sljedeće kombinacije:

Vino uz različite vrste jela

Moramo se složiti sa time da je upravo vino ono piće koje svakom jelu daje posebnu eleganciju, te da se upravo ono najčešće pije uz obrok. U zavisnosti od toga da li je u pitanju crveno ili bijelo vino, postoje razne vrste jela sa kojima se mogu kombinovati.

Bitno je prije svega znati da uz lagano jelo ide lagano vino, uz kiselkasta jela i kiselkastije vino. Crveno vino posebno dobro ide sa crvenim mesom, kao i uz sireve jače arome.

Riba sa roštilja, rakovi, školjke i kavijar takođe dobro idu sa jakim crvenim vinima. Lagano prženo bijelo mesto isto tako ide odlično sa mladim crvenim suvim vinom.

Bijela vina služe se najčešće sa laganim jelima, ribom, piletinom, salatama i tjesteninom. Ono dobro ide i sa obrok salatama, poput čuvene Cezar salata. Sa druge strane, sve popularnija rose vina, takođe najbolje idu uz lagana jela poput ribe, raznih tjestenina i plodova mora.

Vino ide odlično i uz dezerte poput kolača i sladoleda koji su idealni za kombinovanje sa likerskim vinima, kao i pjenušavim i aromatičnim slatkim vinima. Što se tiče suvih poslastica (onih bez čokolade) znajte da one najbolje idu uz bijela slatka i poluslatka vina.

Pivo uz kobasice, burger, picu ili hrskavu piletinu

Svi već znamo za čuvenu kombinaciju piva i kobasica. Pivo ide odlično uz svaku vrstu kobasica: ljute, dimljene, roštiljske i one punjene sirom.

Ipak, kod ove vrste kombinacije hrane i pića morate biti pažljivi. Ljute kobasice mogu vas navesti da popijete i više nego što ste imali u planu, pa je uz njih uvijek bolje odabrati neko lakše, svijetlo pivo.

Bilo da je classic, cheesburger ili dupli, svaka vrsta burgera odlično ide sa svijetlim pivom. Pored burgera, podjednako je popularna i kombinacija piva i pice. U mnogim restoranima danas se na meniju može naći i posebna vrsta pice, upravo pivska pica.

Pivo takođe ide odlično i uz razne vrste piletine, poput pohovane, sa povrćem, susamom ili uz pileće šnicle i štapiće. Jednostavno, sve vrste piletine se uz pivo fantastično slažu!  Hrskava pržena piletina se najbolje slaže s pivom na bazi voća, poput breskve, trešnje ili kupina.

Tu je i tamno pivo koje odlično ide sa bilo kojom vrstom svinjskog jela ili bifteka, dok bi stari sirevi poput plavog, gaude ili oštrog čedara takođe odgovarali njegovoj bogatoj slatkoći.

Kombinacije hrane i bezalkoholnih pića

Ako se ipak odlučite za neko bezalkoholno piće, onda je dobro da vam i tu damo par korisnih savjeta:

  • Limunada pomaže u “probijanju” masne hrane, pa vam uz masna pileća krilca preporučujemo upravo čašu cijeđenog soka od limuna. Pića na bazi limuna i limete takođe se dobro slaži i uz kremasu tjesteninu, pa će vam svojom slatkoćom dati poseban ukus ovom jelu.  Citrusni sokovi takođe idu odlično uz riblja jela.
  • Svima poznata jeste kombinacija coca-cole uz picu i burgere, ali i krilca i hrskavu piletinu.
  • Sljedeći put kada naručite suši, naručite i šolju zelenog čaja uz njega. Zemljani ukus čaja odlično se slaže sa sviježim sušijem i daje poseban akcenat ukusu ribe.
  • Biftek ide odlično uz ledeni čaj koji će omekšati masnoću u mesu i dati uravnotežen zalogaj. Naručite manje zaslađen ili nezaslađen ledeni čaj za najbolji ukus i polako ga pijuckajte između zalogaja.
  • I sok od brusnice i nara su prilično kiseli, što ih čini idealnom kombinacijom sa čokoladnim poslasticama. Tradicionalni topli napici poput čaja i kafe takođe se dobro slažu sa dezertima, a bezalkoholna pića sa notama na bazi voća kao što su trešnje, jabuke i maline mogu doprinijeti ukusu svakog dezerta.

Za kraj vam savjetujemo da budete maštoviti i eksperimentišete sa ukusima! Zapamtite, najbitnije je da uzmete zalogaj jela, progutate, pa tek onda uzmete gutljaj pića.

Ako vam ukus u ustima „potvrdi“ ukus jela – pogodili ste! Ako ne, eksperimenitšite dok ne nađete kombinaciju jela i pića koja će u potpunosti probuditi sva vaša čula.